Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας Κύπρου για Μεγάλα Παιδιά και Εφήβους
για τις εκδόσεις του 2018
Στη Βραχεία Λίστα των Κρατικών Βραβείων Παιδικού Βιβλίου Ελλάδος στην κατηγορία Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου 2019
Στη Μικρή Λίστα των Λογοτεχνικών Βραβείων 2019 του ηλεκτρονικού περιοδικού Ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ στην κατηγορία ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Εικονογράφηση εξωφύλλου: Κατερίνα Σισκοπούλου
Εκδόσεις Πατάκη (Μάρτιος 2018)
Ο Σόλωνας, στην τρυφερή ηλικία των δέκα ετών, έρχεται αντιµέτωπος µε ένα από τα δυσκολότερα γεγονότα στη ζωή ενός ανθρώπου. Την απώλεια. Η αγαπηµένη του αδελφή Ορσαλία δεν είναι πια µαζί του. Ο θάνατός της κλονίζει τις ισορροπίες και ταράζει τις σχέσεις µέσα στην οικογένεια.
Ο καθένας βρίσκει τον τρόπο του να το αντιµετωπίσει: η µαµά κλείνεται στον εαυτό της, ο µπαµπάς µαγειρεύει συνεχώς και ο Σόλωνας αναζητεί παρηγοριά στην καλή του φίλη Λυδία και στην Αλεξία, την παιδοψυχολόγο που τον παρακολουθεί.
Οι µήνες διαδέχονται ο ένας τον άλλο και ο καιρός περνά. Θα µπορέσουν αυτοί οι τρεις άνθρωποι να το ξεπεράσουν και να βρουν τη δύναµη να συνεχίσουν; Ή µήπως κάποιες πληγές δεν είναι δυνατό να κλείσουν ποτέ;
Αν θέλετε να αγοράσετε το βιβλίο, πατήστε εδώ
Γράφω εδώ σκέψεις μου για το βιβλίο.
ΚΡΙΤΙΚΕΣ
Σκεπτικό βράβευσης του βιβλίου με Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για Μεγάλα Παιδιά και Εφήβους
“Το συγκεκριμένο έργο πραγματεύεται το θέμα της απώλειας σε μια οικογένεια. Αναδεικνύει και συζητά δύσκολα θέματα, όπως αυτό του θανάτου παιδιού, που δεν συναντάται συχνά στην ελληνόγλωσση νεανική λογοτεχνία. Στην ακολουθία των γεγονότων επέρχεται η ζητούμενη ισορροπία στην οικογένεια, αφού τα μέλη της θα διαχειριστούν το γεγονός του θανάτου ρεαλιστικά. Τα αφηγηματικά στοιχεία, οι διάλογοι, τα επιλεγμένα περιστατικά σκέψης και δράσης και οι προσπάθειες των μελών αναδύονται μέσα από διαφορετικούς και δημιουργικούς τρόπους επεξεργασίας της θλίψης και του ανθρώπινου πόνου, με αληθοφάνεια και χωρίς μελοδραματισμούς. Το βιβλίο είναι αισιόδοξο, όμως ειλικρινές. Στην ουσία πρόκειται για ένα ψυχογράφημα αυθεντικών στιγμών. Με ρεαλιστικό τρόπο σκιαγραφούνται οι λεπτές εκφάνσεις του δράματος και οι στιγμές αληθοφάνειας, που συμπεριλαμβάνουν τις οπτικές εκείνων που βιώνουν την απώλεια. Μια απώλεια, η οποία στο τέλος μετασχηματίζεται καταυγάζοντας τη ζωή και τη συνέχειά της. Το γράψιμο είναι ρέον και η ανάγνωση με τα ανάγλυφα στιγμιότυπα της πλοκής προσλαμβάνονται αβίαστα από τους αναγνώστες και τις αναγνώστριες.”
Βιντεάκι με απόσπασμα από το βιβλίο
Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας για τις Εκδόσεις του 2018
Απόστολος Πάππος-Elniplex
Δεν είναι μόνο καλογραμμένο και συγκινητικό το βιβλίο της Άντρης Αντωνίου, ούτε μόνο ένα δύσκολο εγχείρημα που πραγματικά κατόρθωσε να το δαμάσει και να το κάνει κάτι όμορφο. Πέρα από την έξοχη αφήγηση που σε τοποθετεί στη δική του ιδιαίτερη, νοσταλγική ατμόσφαιρα, το βιβλίο αναδύει με φυσικότητα ανθρώπους που πονούν, αποκαλύπτει σταδιακά τρόπους διαχείρισης της απώλειας, απενοχοποιεί τον πόνο και τη θλίψη και φανερώνει σε κάθε αναγνώστη μια σθεναρή πεποίθηση: ότι ο θάνατος μπορεί να είναι μόνο σωματικός αφού η μνήμη κρατά τους ανθρώπους μας πάντοτε παρόντες. «Ακόμα κι αν κλάψω, η Ορσαλία δε θέλω ποτέ να πάψει να υπάρχει στις κουβέντες μας», λέει προς το τέλος του βιβλίου η μητέρα στον Σόλωνα. Ακριβώς όπως ο καθηγητής Λιαντίνης μας παρότρυνε όλους: έτσι όπως δεν μπόρείτε να κρυφτείτε από τον θάνατο, μην τον κρύβετε κιόλας. Θάνατος είναι η λήθη.
Διαβάστε ολόκληρη την κριτική εδώ.
Κέλλη Κρητικού-Athens Voice Gr
Η συγγραφέας Άντρη Αντωνίου αποφάσισε να προσεγγίσει αυτό το ευαίσθητο θέμα στο βιβλίο της με τίτλο «Πού πήγε το γέλιο σου, Ορσαλία;» με απλότητα, αμεσότητα, τρυφερότητα και χωρίς ίχνος υπερβολής και μελοδραματισμού. […] Ένα βιβλίο που συγκινεί και δείχνει τον δρόμο της αγάπης, τη δύναμη της ζεστής αγκαλιάς, τη λύτρωση που προσφέρουν τα λόγια και την αναγκαιότητα του πένθους και της εξωτερίκευσης του πόνου και των συναισθημάτων.
Αγγελίνα Παπαθανασίου-Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών
Μια ιστορία τρυφερή, αληθινή, που διαβάζεται με μια ανάσα. Κι αν νομίζετε ότι σε αυτό το βιβλίο θα συναντήσετε μόνο θλίψη και πόνο, κάνετε λάθος. Στη ζωή, τη λύπη τη διαδέχεται η ελπίδα και η χαρά.
Διαβάστε ολόκληρη την κριτική εδώ.
Μαριάννα Τεγογιάννη-Ο μαγικός κόσμος του παιδικού βιβλίου
“Η Άντρη Αντωνίου, για άλλη μια φορά συγκινεί. Έχοντας εισχωρήσει βαθιά μέσα από τα τελευταία της βιβλία σε θέματα «ιδιαίτερα και λεπτά», ο τρόπος γραφής της καταφέρνει να σε παρασύρει και να σου χαρίσει απλόχερα τον τρόπο της σωστής και ενδεχομένως, άρτιας παιδαγωγικής μεθόδου επίλυσης διαχείρισης της απώλειας, μέσα στην οικογένεια. Χρησιμοποιεί αφηγηματική, αληθινή και απλή γλώσσα και απόλυτα κατανοητή για τις δύσκολες ηλικίες παιδιών άνω των 9. “
Διαβάστε ολόκληρη την κριτική εδώ.
Συνέντευξη για το βιβλίο στην Αναστασία Ξενοφώντος Γαϊτάνου