ΜΠΕΛΑΔΟΜΑΓΝΗΤΗΣ

belad-exofyllo

ΚΡΑΤΙΚΟ  ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ 2012

Εικονογράφηση Κατερίνα Χρυσοχόου

Εκδόσεις Ψυχογιός (Μάης, 2012)

Η ζωή της δεκάχρονης Μυρτώς είναι ένα δράμα. Δεν έχει ιδέα πώς και γιατί βρίσκεται πάντα μπλεγμένη κάπου. Εκείνη έχει τις καλύτερες προθέσεις, οι άλλοι είναι που της βάζουν συνεχώς εμπόδια.

Ο πεντάχρονος αδελφός της Ορέστης είναι το μεγαλύτερο πειραχτήρι του κόσμου. Της ανακατεύει όλη την ώρα τα πράγματα κι ύστερα πάει και κρύβεται πίσω από τη φούστα της μαμάς του. Μα κι ο σκύλος της ο Τζακ δεν πάει πίσω.  Κάνει πάντα του κεφαλιού του και συνεχώς τη ρεζιλεύει.

Ύστερα είναι ο συμμαθητής της ο Ιάκωβος που της προκαλεί καρδιοχτύπι και δεν ξέρει πώς να του φερθεί. Οι γονείς της που είναι ολοφάνερο πως της κρύβουν κάποιο φοβερό μυστικό και η κυρία Βούλα η γειτόνισσά της που με τις ιδιοτροπίες της τα περιπλέκει όλα.

Η Μυρτώ παίρνει μια γενναία απόφαση. Να βάλει τα δυνατά της να αποφύγει τους μπελάδες. Θα τα καταφέρει άραγε ή θα συνεχίσει να τους προσελκύει σαν τον μαγνήτη;

Χιούμορ, περιπέτεια και πολλές ανατροπές σε μια ιστορία για παιδιά από εννιά χρονών και άνω.

Αν θέλετε να αγοράσετε το βιβλίο, πατήστε εδώ.

Αποσπάσματα από κριτικές που δημοσιεύτηκαν για τον Μπελαδομαγνήτη

Σκεπτικό κριτικής επιτροπής σχετικά με τη βράβευση του βιβλίου με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για Μεγάλα Παιδιά και Εφήβους

“Ο Μπελαδομαγνήτης είναι ένα σύγχρονο μυθιστόρημα που θίγει με πολύ χιούμορ οικογενειακές,  αδελφικές και φιλικές σχέσεις, προβάλλοντας τις έννοιες της αγάπης, της συντροφικότητας και της φιλίας στη ζωή. Τα θέματα προωθούνται οργανικά με την αφήγηση, ενώ οι χαρακτήρες είναι καλά δομημένοι, καθώς ο λόγος χαρακτηρίζει τα πρόσωπα. Οι απροσδόκητες εκβάσεις περιστατικών και γεγονότων που σχετίζονται με τη μικρή ηρωίδα, η αναντιστοιχία προσδοκιών και πραγματικότητας ανατρέπουν συνεχώς την πλοκή συντηρώντας το αφηγηματικό ενδιαφέρον με την αγωνία, την περιέργεια και την έκπληξη. Το χιούμορ, η πρωτοπρόσωπη αφήγηση, η παιδική ματιά στα γεγονότα, η έλλειψη διδακτισμού καθιστούν τον Μπελαδομαγνήτη ένα πολύ ενδιαφέρον και ξεχωριστό μυθιστόρημα για μεγάλα παιδιά”.

Κριτική Κατερίνας Καρατάσου, Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Νεοελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Frederick

«Παρά τον αρκετά κλειστό κύκλο εμπειριών που υπονοεί και τις περιορισμένες κοινωνικές του προβολές ο Μπελαδομαγνήτης είναι πραγματικά αξιόλογος. Κυρίως πείθει ως σοβαρό βιβλίο (κι αυτό δεν αντιφάσκει με το κέφι που το διατρέχει), χωρίς καν να επικαλείται ενασχόληση με κάποιο από τα Μεγάλα Θέματα, περί των οποίων δεσμεύονται να ευαισθητοποιήσουν τους νεαρούς αναγνώστες ουκ ολίγα βιβλία της αγοράς».

Κριτική του δημοσιογράφου Ανδρέα Κούνιου στην εφημερίδα «Αλήθεια»

«Η Άντρη Αντωνίου εμπνεύστηκε μια ιστορία διαρκών παρεξηγήσεων, σκιαγραφώντας, με λεπτοκαμωμένο πραγματικά χιούμορ, την εύφλεκτη και δυσνόητη ηλικία των δέκα συν, και των δέκα πλην».

Κριτική του εκπαιδευτικού Βαγγέλη Βαλασιάδη στον ιστοχώρο paidiki-logotexnia.blogspot.com

«Περισσότερο βάρος φαίνεται να δίνει το διήγημα στη συμφιλίωση, και συγκεκριμένα εκείνη ανάμεσα στα αδέλφια. Σε πρώτο πλάνο, παρακολουθούμε τη Μυρτώ να βρίσκει τελικά τον τρόπο να προσεγγίσει τον μικρό Ορέστη και να βρουν τη χαρά στην αδελφικότητα».

Κριτική της συγγραφέως Γιώτας Φώτου στον Μαγικό Κόσμο του παιδικού βιβλίου

«H Άντρη Αντωνίου έγραψε μια ευχάριστη, σύγχρονη και χιουμοριστική ιστορία, την ανάγνωση της οποίας θα απολαύσουν τα παιδιά. Η εικονογράφηση της Κατερίνας Χρυσοχόου είναι απόλυτα συντονισμένη με το πνεύμα του κειμένου».